Cursus in Uitvoering

Zaterdag 27 februari vond de eerste cursusdag Fashion & Couture plaats. Het was een mooie dag waarin veel inspiratie werd opgedaan en de cursisten behoorlijk wat Eye-Openers voorgeschoteld kregen. Dat is ook niet zo gek….. wat wie als bij toeval het modevak in rolt heeft vaak geen basis in de vorm van professionele scholing zoals dat op het kunstonderwijs wordt geboden. Dus blijft de vraag: “Hoe kan ik nu op een gedegen en gefundeerde manier kleding ontwerpen? Wat is een concept? Hoe vertaal ik mijn concept tot een concreet ontwerp?

20160227_141601

In de mastercursus Fashion & Couture leer je hoe het proces van inspiratie tot ontwerp precies in zijn werk gaat. Ook leer je dit zelf toepassen. Werk je vaak in opdracht voor klanten dan is deze cursus ook zeer waardevol. Om de wensen en de sfeer van je klant te kunnen vertalen naar een concreet en op maat gemaakt kledingstuk ga je volgens hetzelfde principe te werk. Het enige verschil is dat je in dit geval niet zelf het concept bedenkt maar nu is de klant jouw concept.

 

 

Aan de hand van sfeer, wensen en voorkeuren ga je op zoek naar inspiratie in de vorm van afbeeldingen. Niet alleen afbeeldingen van kleding maar ALLE afbeelding die je kunt associëren met het thema (het concept). Ook kleurbeelden en impressies kunnen een mooie aanvulling op de inspiraties zijn. Na een selectie plak je alle verzamelde afbeeldingen op een  moodboard. Van hieruit kun je de kleding gaan ontwerpen en hierbij is het de bedoeling dat je een vernieuwend en uniek modeontwerp kunt maken op basis van het moodboard.20160227_141632 20160227_141642 20160227_141715

De cursisten waren duidelijk verrast nadat zij hun persoonlijke inspiraties hadden uitgeknipt en we gezamenlijk, onder begeleiding van mijzelf, deze inspiraties gingen groeperen en analyseren. Het leverde verrassende combinaties op die voldoende input geven voor het creëren van unieke en vernieuwende creaties in modeontwerpen.

Na de sessie van groeperen en analyseren zijn de cursisten aan de slag gegaan met het maken van het moodboard waarin het totale nieuwe beeld in een mooie collage wordt geplaatst. Nu is er een basis ontstaan van waaruit ontworpen kan worden en dit moodboard zal telkens weer een leidraad zijn waarop de cursist terug kan vallen.

Ik ben ervan overtuigd dat er mooie ontwerpen zullen voortvloeien uit deze prachtige moodboards.

Wordt vervolgd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *