Een prachtige knoopsluiting als eyecatcher.

20160623_182425

Mooi afgewerkte details in een bruidsjurk of avondjurk maken het verschil. Zo is de handgemaakte knoopsluiting, waarbij een lange rij van 25 tot soms wel meer dan 40 kleine knoopjes de sluiting van een jurk vormen, een echte eyecatcher. Tenminste…… als deze mooi gelijkmatig is gemaakt en prachtig is afgewerkt. Omdat deze knoopsluiting compleet handgemaakt is; Lussen maak je zelf en knopen bekleed je van bijpassende of dezelfde stof, is deze altijd een perfecte match met de jurk. 

mal-knoopsluiting
Mal voor de knoopsluiting

Werkwijze en hulpmiddelen

Voor de knoopsluiting met al deze kleine knoopjes gebruik ik altijd dezelfde afmeting van knoopjes en bekleed die met de hand. Er bestaat ook een stofknopenpers. Het loont de moeite deze aan te schaffen wanneer je heel veel gebruik maakt van beklede knopen. Het lussenband maak je natuurlijk ook zelf. Het is een friemelwerkje maar mits je de juiste stof gebruikt en de techniek nauwgezet toepast is het vrij simpel. Het lussenband wordt in gelijkmatige stukjes geknipt, de lengte precies afgestemd op de grootte van de knoop. Verder maak ik gebruik van twee zelfgemaakte mallen, één die de positie van de knoopjes aangeeft en één mal die de positie van de lussen aangeeft. Wanneer je de markeringen exact in de sluiting aanhoudt krijg je een prachtige gelijkmatige knoopsluiting. De lussensluiting stik je op een (liefst niet rekbare) losse band of reepje stof welke ideaal gezien ook meteen als beleg kan dienen.

De kant van de lussen maak je dus eerst op een aparte reep stof. Deze wordt vervolgens aan het pand gestikt. Je bepaalt dus niet eerst hoeveel knopen je gaat gebruiken en past hier het aantal lussen op aan…… maar andersom. Je kijkt hoeveel lengte lussen je nodig hebt. Maakt het band met lussen zodanig dat de lengte ruim voldoende is, stikt deze in de opening van de sluiting en telt vervolgens hoeveel lussen je nu exact hebt en dus hoeveel knopen je nodig hebt voor deze sluiting. Gebruik vervolgens de mal ook weer om de positie van de knopen op de stof te markeren.

Waarschuwing! De hoeveelheid werk die vervolgens nodig is voor het aanzetten van alle knopen valt enorm tegen. Dat is feitelijk nog het meeste werk!

Tijdens de cursus Bruidscouture, waarin je de verschillende technieken kunt leren die veel gebruikt worden bij de vervaardiging van bruidsjurken en avondkleding, begeleid ik je stap voor stap in het maken van deze sluitingen. Ook kan je je eigen mal op de cursus maken.

Mocht je zelf hiermee aan de slag gaan dan wens ik je veel succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *