Het maken van een Inspiratie Moodboard

Een goede start voor het ontwerpen van een modecollectie of kledingcollectie is het maken van een Inspiratie Moodboard. Hoe je een moodboard maakt komt natuurlijk uitgebreid aan bod tijdens de modeopleiding Mastercourse Fashion & Couture. Toch vertel ik je er hier ook graag wat over.

Het moodboard dient niet alleen ter inspiratie maar geeft je later ook houvast wanneer je een ‘lijn’ in je collectie wilt brengen. Het zet je aan tot kijken en opmerkzaamheid. Daarnaast is het de bedoeling dat je met alle verzamelde afbeelding, materialen, texturen etc. een heel nieuw ‘beeld’ schept. Een verrassend andere kijk op een thema.

Een Moodboard (resultaat)
Een Moodboard (resultaat)

Hoe ga je te werk

Ga op zoek naar allerlei afbeeldingen, materialen, sfeerbeelden, texturen etc. die je inspireren en verzamel deze. Je kunt ook eerst kiezen voor een thema en binnen het thema afbeeldingen en materialen gaan zoeken.

Wanneer je een flink aantal afbeeldingen hebt ga je deze groeperen. Welke afbeeldingen passen in jouw optiek bij elkaar, vullen elkaar aan of creëren juist een spannend nieuw beeld. Kijk ook kritisch naar de afbeeldingen en bewaar alleen de afbeeldingen waar je volledig achter staat. Je zult merken dat je veel afbeeldingen weer aan de kant zult schuiven.

Verzamelen van afbeeldingen voor het moodboard
20150915_162606 gedraaid (2)
Het groeperen van de materialen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je klaar bent met groeperen dan pak je een groot vel papier of karton en ga je alle verzamelde materialen mooi rangschikken op het vel. Ook nu zul je merken dat je keuzes moet maken omdat nu eenmaal niet alles op het vel past. Zo kom je stapje voor stapje steeds dichter bij jouw ultieme moodboard. Probeer ook een mooie layout (vlakverdeling) te maken met spannende details en verrassende elementen. Een mooi Moodboard is als het ware een mooi schilderij die een bepaalde energie en sfeer neerzet.

Als je klaar bent met het rangschikken van jouw materialen dan ga je ze vastplakken. Leuke texturen en andere materialen dan alleen afbeeldingen erbij plakken verlevendigen het moodboard en zorgt voor een interessant beeld.

Klaar!

20160123_134440[1]
Het resultaat (moodboard)
Ben je klaar? Zet dan je moodboard op een goed zichtbare plek zodat je er vaak naar kunt kijken. Laat alle elementen op je inwerken. Wat is kenmerkend, wat komt telkens terug, is er een rode draad te vinden? Neem je bevindingen mee in het ontwerpproces voor je collectie.

Succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *