Het maken van ontwerpschetsen op basis van het moodboard

Nu je het Moodboard hebt gemaakt heb je voldoende inspiratie opgedaan om te kunnen gaan ontwerpen. Soms zul je van tevoren een thema hebben bedacht en is aan de hand van dit thema het moodboard ontstaan.

Ontwerpen in opdracht van een individuele klant

Werk je in opdracht voor een klant, bijvoorbeeld voor het maken van couture in de vorm van en bruids- of avondjurk, dan kun je ook aan je klant vragen afbeeldingen, materialen en favoriete kleurstalen mee te nemen. Met de meegenomen materialen maak je dan ook een moodboard en vervolgens de ontwerpschetsen en modeontwerpen.  Tijdens het tweede bezoek van de klant kun je dan de ontwerpschetsen en modeontwerpen tezamen met het vervaardigde moodboard laten zien. Dat levert een mooie presentatie en een helde sfeerbeeld op welke jouw ontwerpen ondersteunen.

Ontwerpen: Schetsen of knippen/plakken?

Natuurlijk is het mooi meegenomen als je erg goed kunt tekenen bij het maken van de ontwerpen. Zeker als je direct voor klanten moet ontwerpen en de schetsen moet kunnen laten zien is het aan te raden een cursus mode tekenen te volgen.

De bekendste mode tekenaar van Nederland is natuurlijk Piet Paris. Hieronder een paar mooie tekeningen van zijn hand die gemaakt zijn voor Harpers Bazaar naar aanleiding van de Paris Haute Couture Week:

Mode Tekeningen van Piet Paris
Piet Paris (Bron Harpers Bazaar)
Mode tekeningen van Piet Paris
Piet Paris (Bron Harpers Bazaar)

Bij het maken van de ontwerpschetsen gaat het niet zozeer om de details als wel om het complete (sfeer)beeld. Hoe is het silhouet, de kleuren, het materiaalgebruik, de valling, structuur en belijning van het ontwerp. Belangrijk is in eerste instantie dat de ontwerpschetsen voor jezelf duidelijk zijn. Dat jij deze zelf kunt vertalen naar een daadwerkelijk kledingstuk.

Wanneer je niet zo’n ster bent in tekenen kun je ook overwegen andere methodes in te zetten voor het vormgeven van jouw kledingstuk of collectie. Denk eens aan knippen en plakken? Op de Facebookpagina Drawing Pencil kwam ik o.a. onderstaande originele ideeën tegen tegen:

Modetekening met gebruikmaking van afgebrande lucifers
Modetekening met gebruikmaking van Laurierblad
Modetekening met gebruikmaking van granaatappel
Modetekening met gebruikmaking van Aluminiumfolie
Modetekening met gebruikmaking van verbrand papier
Modetekening met gebruikmaking van uienschillen
Modetekening met gebruikmaking van rozen

Je ziet, er zijn legio mogelijkheden om jouw ideeën vorm te geven. Ik zou zeggen ga gewoon aan de slag en experimenteer erop los.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *