Van Inspiratie tot ontwerp: De Dummy

Voor een creatieproces is inspiratie opdoen onontbeerlijk. Inspiratie kan je opdoen in allerlei situaties, onder alle omstandigheden en via allerlei media. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften. Hoe vaak zie je niet iets wat je oog streelt of waardoor je enthousiast raakt. Vaak verdwijnt zo’n tijdschrift na het lezen bij het oud papier. Waarom zou je dan niet de dingen die je inspireren, afbeeldingen, stukken tekst en quote’s, eruit scheuren of knippen? Ja…..  waarom niet eigenlijk. “Nou ja…. dan zit ik met al die knipsels. Waar laat ik die dan weer?”. En op dit punt gooi ik de ‘dummy’ erin.

20160117_140845[1]
Heerlijk onder het genot van een kopje thee in mijn inspiratieboek cq dummy werken.
De Dummy

De dummy is een boek met blanco pagina’s. De blanco pagina’s nodigen uit om gevuld te worden. Gevuld met jouw inspiraties; afbeeldingen, foto’s, snelle schetsen, mooie teksten, enz., enz. Het maakt eigenlijk niet uit wat je er allemaal in plakt, schrijft of tekent. Zolang het jou maar inspireert.

Het is een heerlijke bezigheid om op luie zondagmiddag, onder het genot van een kopje thee, oude tijdschriften te pakken en hier afbeeldingen uit te knippen en in je dummy te plakken of lekker wat te schetsen. Schrijf ook iets bij je afbeeldingen als er iets in je opkomt.

Opmerkzaamheid

Het bijhouden van een dummy traint je opmerkzaamheid. Je gaat aandachtiger kijken naar alles wat je ziet omdat je weet dat je de mooiste inspiraties kunt gaan bewaren in je dummy. Het opent als het ware je zintuigen en ongemerkt train je jezelf in aandacht voor alles wat een emotie in je oproept. Alles wat je ‘raakt’. Je dummy hoeft niet mooi of perfect te zijn. Het is een boek voor jezelf waarin je kunt oefenen en waarin je ook fouten mag maken. Scheur mislukte studies er nooit uit! Ze zijn waardevolle onderdelen in je proces van persoonlijke ontwikkeling.

Verzameling inspiratie

Op deze manier bouw je je eigen inspiratieboek op. Een boek wat je altijd kunt pakken om terug te kijken. Ook wanneer je even inspiratie nodig hebt, wanneer je ergens in je creatieproces vastloopt, kan de dummy  uitkomst bieden. Tenslotte laat iedere dummy een eigen proces van jouw persoonlijke ontwikkeling zien. Dit is mooi om terug te kijken omdat je zult gaan merken dat je je ook daadwerkelijk ontwikkelt in smaak, stijl en vaardigheden.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *